Ingmar Bergmans hus på Fårö

Dämba

Ingmar Bergmans hus vid Dämba, 3 km från Hammars, är en vackert renoverad fårögård från 1854, bara några minuter från havet och med utsikt över Dämba träsk, en vacker insjö med ett osedvanligt rikt fågelliv och ett kulturlandskap som brukats i generationer. Det var i en lada vid Dämba som Ingmar Bergman kunde förverkliga en barndomsdröm och skapa sin egen biograf – ”Kinematografen” – och hit kom han varje dag för att se film.

Huvudhuset vid Dämba består av två stora sovrum, ett vardagsrum, en matsal, kök och två badrum. I husets flygelbyggnad finns två sovrum, vardagsrum, badrum och kök. Huset och dess flygel är omgärdade av en hög syrenhäck och stentun och en mycket vacker och frodig trädgård med blomsterrabatter och fruktträd. Syrenhäcken är också tillhåll för en gammal domare, som sägs spöka ibland.
Till husen hör också Kvarnen – en väderkvarn som invändigt förvandlats till bostad med ett (runt) sovrum med dubbelsäng, bad och kök med matplatser. Från Kvarnen har man en hänförande utsikt över åkrar och träsk.

 

Dämba
Dämba
Dämba
Dämba