En logo blir till

Bergmangårdarnas logotyp

Vintern 2010 inbjöds barnen på Fårö och i Fårösund att delta i Bergmangårdarnas tävling om att skapa en logotyp till stiftelsen. Gensvaret blev överväldigande – 198 barn skickade in sina teckningar på temat  Ingmar Bergman och Fårö till en jury, bestående av de två norska grafiska formgivarna Terese Moe Leiner och Dag Hensten. Juryn fastnade till slut för en detalj i en teckning av sju år gamle Adam Östergren från Fårösund och gav följande motivering:

"Att utse en vinnare som får äran att skapa logotypen till Bergmangårdarna på Fårö har varit en krävande men givande uppgift. Vi har prövat hur teckningarna kan matcha en typografi och har, när vi gått igenom materialet, letat efter element som kan fungera i sammanhang med en logga. VI är helt övertygade om att Adams fine gubbe blir en perfekt symbol för Bergmangårdarna på Fårö. Han kan ge associationer till Bergman själv. Eller till någon som står och funderar. Figuren har helt klart ett underfundigt uttryck, och den fina "tankehatten" symboliserar något som försiggår i huvudet. Ett innehåll. Teckningen präglas av charm och en lekfullhet som vi finner passar bra som symbol för en stiftelse som ska vara en kulturell mötesplats och ett ställe för skapande och utövande konstnärer."

Alla barn som deltog i tävlingen fick diplom och alla teckningarna ställdes ut på en välbesökt utställning på Bygdegården på Fårö, där det vinnande förslaget tillkännagavs – liksom den färdiga logotypen för Bergmangårdarna.

Adam Östergrens tegning Detaljen från Adam Östergrens teckning som juryn föll för och valde som visuellt element till Stiftelsen logo.